Pentru multi dintre noi informatiile despre toxina botulinica (botox) se limiteaza la agresivitatea pe care aceasta o are asupra muschilor, producand paralizia acestora, in cazul infectarii organismului. Cu toate acestea medicina moderna ne permite sa utilizam toxina botulinica, in domeniul esteticii, in cantitati extrem de mici, doze bine controlate si in urma unui proces de laborator in care molecula toxinei este inalt purificata.

Denumirea Botox provine din termenul toxina botulinica.

Initial indicatiile terapeutice ale Botox-ului se limitau in tratamente neurologice si oftalmologice, pentru tratarea spasmelor musculare si a strabismului.
Cercetatorii au concluzionat ca este nevoie de 2500 – 3000 de unitati de toxina pentru ca aceasta sa fie letala pentru oameni, iar in scopuri cosmetice se folosesc in mod uzual doar 75 – maxim 100 de unitati Botox. Aceste studii au facut ca pacientii sa capete incredere in procedura de injectare cu Botox.

Exista mai multe tipuri de toxine botulinice(botox), dar singura folosita in chirurgia plastica si estetica este tipul A. Fata fiecareia dintre noi se transforma iremediabil cu timpul din cauza actiuni factorilor daunatori la care pielea este expusa zilnic, dar si datorita mostenirii genetice pe care am capatat-o fiecare.

Odata cu varsta, pielea pierde apa si elasticitatea si implicit frumusetea si finetea. Din cauza schimbarilor hormonale la care organismul este supus odata cu varsta colagenul epidermic se reduce si el determinand imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Pe langa acesti factori inevitabili, alimentatia, stresul, ingrijirea defectuoasa a pielii contribuie la accelerarea procesului de imbatranire a pielii.

Cutele ce apar intre sprancenele noastre sunt de fapt un rezultat al miscarii continue a muschilor fetei. botoxul este indicat pentru ameliorarea temporara a aspectului ridurilor verticale, moderate spre severe, dintre sprancene, observate in momentul incruntarii, la adulti cu varsta sub 65 de ani.

Botoxul actioneaza prin blocarea impulsurilor nervoase directionate catre toti muschii in care a fost injectat. Aceasta previne contractia muschilor, conducand la o paralizie temporara si reversibila. Pacientul este testat in caz de alergie la toxina botulinica cu o intepatura la nivelul bratului, se asteapta 10 minute si abia apoi se poate incepe procedura de injectare. In mod normal, procedura nu dureaza mai mult de 20 de minute, iar dupa injectare nu este nevoie de timp de recuperare.

Se poate parasi cabinetul medical imediat dupa procedura, dar este recomandat ca pacientul sa nu stea intins sau sa se aplece timp de 4 ore dupa tratament, sa nu maseze zonele tratate sau sa nu faca efort fizic timp de 24 de ore. Este indicata insa contractia voluntara a muschilor injectati (miscari usoare de incruntare, de incretire a fruntii, de inchidere si deschidere a ochilor), care grabeste instalarea efectului dorit.

Rezultatul dupa injectarea cu botox apare in cateva zile, iar ridurile se atenueaza in aproximativ o saptamana. Aspectul este foarte placut, natural si senin, iar la majoritatea pacientilor apare un efect de ridicare a jumatatilor laterale ale sprancenelor, care este binevenit. Starea de relaxare se produce incepand din ziua a doua sau a treia si se instaleaza complet cam dupa o saptamana. Dupa primul tratament cu botox rezultatul dureaza intre 3 – 6 luni, dupa care expresia fetei revine la “forma” initiala. Este momentul cand tratamentul trebuie repetat, iar rezultatul poate sa tina de data aceasta mai mult; dupa 4-5 astfel de sedinte efectele tind sa se prelungeasca in timp.

Reactiile adverse sunt rare si nu sunt periculoase. Dureri de cap, posibila “cadere” de spranceana sau de pleoapa, vedere tulbure sau de paralizia altor muschi decat cei vizati. Multe dintre aceste posibile efecte dispar la cateva zile dupa procedura. Daca doriti sa scapati de anumite riduri sau pur si simplu sa corectati anumite trasaturi sau imperfectiuni si in urma testelor efectuate in prealabil din care nu rezulta nicio interdictie, este foarte usor.

Tratamentul este simplu si consta in efectuarea mai multor punctii (intepaturi) care se realizeaza cu un ac foarte fin exact in muschii responsabili de miscarile de expresie. Unii medici folosesc o anestezie locala, cu ajutorul unei creme de xilina, care reduce disconfortul dat de intepatura acului.

tratamentul-ridurilor-cu-botox-1